Aankomende cursussen

Databescherming in de advocatenpraktijk - 4 juli 2019

donderdag 4 juli 2019

Docent:
mr. G.J. Schipper
Locatie:
Zaamen
Nieuwe Gracht 3, 2011 NB, Haarlem

P/O 4 juridische punten

Op donderdagmiddag 4 juli 2019 zal Studiepunt Haarlem de cursus “Databescherming in de advocatenpraktijk” organiseren.

De toenemende digitalisering in de advocatuur – en toepasselijke regelgeving zoals de AVG – noodzaakt tot beveiliging van databronnen. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt uit onderzoek van The American Bar Association: In 2017 hebben ongeveer een kwart van de grotere en circa 13%-15% van de kleinere en middelgrote Amerikaanse advocatenkantoren te maken gehad met aanvallen door hackers. Dat dat in Nederland anders zou zijn, ligt niet voor hand. De oorzaken van datalekken zijn divers. Behalve een onvoldoende beveiligd netwerk speelt de manier waarop medewerkers omgegaan met databestanden een belangrijke rol. Zo blijkt bijvoorbeeld dat ongeveer 1/3 van de medewerkers van een gemiddeld kantoor (foute) phishing e-mails opent. Na één verkeerde klik op een phishing-mail heeft een hacker niet meer dan 1 minuut en 40 seconden nodig om bij uw data te komen .

Deze cursus is gemaakt vanuit het gezichtspunt van een advocaat. De vragen die centraal staan zijn: wat moet een advocaat, of eigenlijk elke medewerker van een advocatenkantoor in de dagelijkse praktijk weten van databescherming?  Wat is de eigen verantwoordelijkheid? En wanneer moet een alarmbel afgaan? Wat mag u verwachten als u een professional inhuurt om uw data netwerkt te beveiligen?  En niet in de laatste plaats: wat zelf vooral niet en wat vooral wél te doen als het gaat om databescherming.

In deze praktische cursus leert u in één middag aan de hand van gerichte informatie en praktijkvoorbeelden hoe de kantoorautomatisering zo optimaal mogelijk beveiligd kan worden, zonder daarbij overbodige kosten te maken.

In de cursus wordt aan de volgende onderwerpen aandacht besteed:

–              De AVG, verplichtingen tot databescherming en voorkomen van datalekken;
–              Voorzorgsmaatregelen: bescherming is zo sterk als de zwakste schakel;
–              Benodigde basiskennis van de PC, mobiele telefoon en iPad/tablet;
–              Het internet: gebruik, risico’s, do’s ‘& don’ts en beveiliging van de eigen website;
–              Opslag van gegevens: waar en hoe?
–              Toegang: wie kan erbij, vanaf welke plek en gebruik van passwords en encryptie;
–              Nuttig gebruik van de advocatenpas;
–              Veilig gebruik van e-mail en verzenden van bijlagen.

Cursusleider: de cursus is gemaakt en wordt gegeven door Guido Schipper. Guido is advocaat in Haarlem (bij GJ Legal). Digitale technologie heeft al lange tijd zijn belangstelling. Met de inwerkingtreding van de AVG heeft zijn kantoor zich uitgebreid georiënteerd op de technische mogelijkheden. Dat heeft geresulteerd in een praktisch hanteerbare en robuuste opzet van de kantoorautomatisering, tegen relatief beperkte kosten.

Datum en tijdstip: donderdag 4 juli 2019 van 13.00 uur tot 17.30 uur. Ontvangst vanaf 12.30 uur met een broodje.

Kosten: € 200,–

Inschrijving en betaalgegevens

Helaas kunt u zich voor deze cursus niet meer inschrijven.